Dunyanin yedi harikasi nedir?

Dünyanın 7 Harikası, antik dönem içerisinde, insan eliyle yapılmış olan yapıtlar ya da yapılardır. Antik Dönemin Yedi Harikası olarak da adlandırılan Dünyanın 7 Harikası’ndan ilki, milattan önce 5. asırda, Herodot tarafından ortaya atılmış olan bir kavramdır.
 Dünyanın en önemli tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Herodot; bu terimi ilk kullanan tarihçi olarak bilinmektedir.

Dünyanın 7 Harikası
Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan en eski yapı M.Ö. 2500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Keops Piramidi’dir. Diğerleri ise Artemis Tapınağı, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)’dır.

1.Keops Piramidi, 
Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit; günümüzde Mısır’ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize’yi (El Giza) çevreleyen antik “Gize mezar kenti”nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır. MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu anıtsal kompleks, Dünyanın yedi harikasından biri olup, bu yedi harika içinde günümüze kadar ulaşan tek eserdir, varlığını günümüze dek hemen hemen tam olarak sürdürebilmiş olanıdır.

Keops Piramidi, 
Bu piramidin Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiğine inanılır ve yapımının yaklaşık yirmi yıl sürdüğü sanılmaktadır. 20. yüzyıl başlarına dek, yani 3800 yıl boyunca hacmi ve kütlesi bakımından Dünya’daki en büyük yapay (insan yapımı) yapı olarak kabul edilmiş ve yükseklik rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamıştır. [not 1] Büyük Piramidin orijinal halinde dış kısmı taş levhalarla kaplıydı. Günümüzde bu kaplama tabakası mevcut değildir. Büyük Piramit ve yapımı ya da inşa tekniği hakkında günümüzde çok çeşitli varsayımlar bulunmaktadır. İnşa tekniği hakkındaki varsayımlardan birine göre yapılan spiral bir rampadan çıkarılan taş bloklar üst üste konuyordu. Rampa çamur kaplanıyor, sulanıyor ve taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu. Bir başka varsayıma göre taş bloklar dev manivelalarla kaldırılıyordu.

Büyük Piramidin içinde üç oda saptanabilmiştir. Bunlardan yapının en altındaki oda, muhtemelen bitirilmemiş haldeki, piramidin üzerine inşa edildiği temel kayasının oyulmasıyla oluşturulmuş odadır. Sonradan “kral odası” ve “kraliçe odası” adları yakıştırılan odalar ise piramidal yapının üst kısmında yer alırlar. Büyük piramit aslında, iki tapınaktan, bu iki tapınağı birbirlerine bağlayan bir yoldan, piramit çevresindeki mastaba adı verilen çeşitli küçük mezarlardan ve piramitlerden oluşan bir yapılar kompleksinin bir parçasıdır. Mısır’ın Eski İmparatorluk döneminden kaldığı sanılan bu taş eser, doğa koşullarının yıpratıcı etkilerine binlerce yıl karşı koyabilmiş olup, gizemleri bir bir ortaya çıkarılmakla birlikte, henüz tam olarak anlaşılamamış dev bir eser olarak varlığını sürdürmektedir.

2.Babil’in Asma Bahçeleri
Babil'in Asma Bahçeleri Eski Dünya'nın yedi harikasından biriydi ve mevkisi açık ve net bir şekilde belirlenmeyen yerdir.

Babil’in Asma Bahçeleri
Geleneksel olarak, Irak’ta Babil şehri olan şimdiki Hillah yakınlarındaki Babil’in eski şehrinde inşa edildiği söylenmektedir. Babilli rahip Berossus, bahçeleri Babili II. Kral Nebukadnezar’e bağlar. Babil metinlerinde bahçelerden bahseden kesin bir şey yoktur ve kesin bir arkeolojik delil de bulunmamıştır.

Bir efsaneye göre, Babilin Asma Bahçeleri Babil Kralı İmparator II. Nebukadnezar tarafından eşi Kraliçe Amytis için oluşturulmuştur çünkü Kraliçe Amytis memleketinin yeşil tepelerini ve vadilerini özlemiştir. İmparator II. Nebukadnezar “The Marvel of the Mankind (İnsanlık Harikası)” olarak bilinmiş hale gelen büyük sarayı da inşa ettiren kişidir. Delil olmayışının sebebi Asma Bahçelerin tamamen efsanevi olduğunun ima edinebilinmesidir ve Strabon, Diodorus Siculus ve Quintus Curtius Rufus’u içeren Eski Yunan ve Roman yazarlarının doğunun bahçelerini romantizmin ütopik simgesi olarak gösteren tasvirlerinin bulunmasındandır.

Alternatif olarak, orijinal bahçe Asur Kralı Sanherib’in Musul’un modern şehri yakınlarında Dicle Nehri üzerinde Ninova’nın başkentinde iyi belgelenmiş olabilir.
Zeus Heykeli

3.Zeus Heykeli
Zeus Heykeli M.Ö. 450 yıllarında, adına olimpiyat oyunları düzenlenen Tanrıların kralı Zeus için, Olimpiyatlar'a ismini veren Olimpia'da yapılmıştır.

 Zeus Heykeli, bir tahta iskelet üzerine altın, fildişi ve metal parçalar yerleştirilerek Partenon'un içinde yapılmıştır. Heykelin oturduğu taban 6,5 m. genişliğinde ve 1 m. yüksekliğinde, heykelin kendisi ise 13 m. yüksekliğindeydi.


Olimpiyat oyunları 391 yılında Theodosius I tarafından putperestlik olarak değerlendirilip sona erdirilince, Zeus Tapınağı da kapatıldı.
Heykel, zengin Yunanlılar tarafından Constantinople’ye taşınmıştı ve 462 yılındaki büyük yangında yok olana dek orada kaldı. Bugün temelleri , birkaç yıkılmış kolon ve enkaz
tüm kalıntılarıdır.




4.Rodos Heykeli
Tarih: Milattan Önce 3. yüzyıl
Rodos Heykeli

Bölgesi: Rodos

Yapım Süresi: 12 yıl

Özellikleri: 32 metre yüksekliğindedir ve demir, taş ve bronz kullanılarak yapılmıştır.
Rodos Heykeli, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmıştır.

 Yapıldıktan kısa bir süre sonra, deprem sırasında kırılan ve bir daha onarılamayan heykel, uzun süre harabe halinde kalmıştır. Günümüze ulaşamayan Dünyanın Yedi Harikası’ndan biridir.


5.İskenderiye Feneri
İskenderiye Feneri

Tarih: Milattan Önce 290

Bölgesi: İskenderiye – Mısır

Yapım Süresi: Yaklaşık 40 yıl


Özellikleri: Dünyanın en yüksek feneridir. Yüksekliği 166 metredir. 50 kilometre uzaklıktan dahi görülebilmektedir.
İskenderiye Feneri, Dünyanın Yedinci Harikası olarak bilinmektedir. 15. yüzyılda yok olan Fener, gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmıştır.



6.Kral Mausollos’un Mezarı 
Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)
(Halikarnas Mozolesi)

Tarih: Milattan Önce 350

Bölgesi: Bodrum – Akdeniz

Yapım Süresi: Bilinmiyor
Özellikleri: Yüksekliği 45 metreydi. Dört tarafında da heykeller bulunuyordu ve dört heykel de farklı heykeltıraşlar tarafından yapılmıştı.
Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen Kral Mausollos’un Mezarı, Kral’ın karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Sıra sütunlar ve heykeller ile süslenmiş olan Mezar, 16. yüzyıla kadar korunmuştur. Ancak Haçlı Seferleri sırasında, bölgeye gelen kuşatmacılar, Kral Maussollos’un Mezarı’ndaki taşları kullanarak Bodrum Kalesi adı verilen kaleyi yaptılar.



7.Artemis Tapınağı


Artemis Tapınağı
Tarih: Milattan Önce 550

Bölgesi: Efes

Yapım Süresi: 120 yıl
Özellikleri: Tamamen mermerden inşa edilmiştir. Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir.
Artemis Tapınağı, Milattan Önce 7. Yüzyılda yapılmaya başlanmış ve daha sonra çıkan yangının arından M.Ö. 550’li yıllarda restore edilmiştir. Günümüzde Tapınak’tan yalnızca iki mermer parası kalmıştır ve antik kent Selçuk’ta bulunmaktadır.
Dünyanın 7 Harikası arasında günümüze ulaşan tek yapı, Mısır Piramitleri arasında bulunan Keops Piramidi olmakla birlikte, diğer yapılar veya yapıtlar hakkında yeterince bilgi bulunmamaktadır.

VİDEOYU İZLE

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.