Bir Daha Esi Benzeri Olmayan Yeryuzu Sekilleri
Dünyanın farklı yerlerinde karşımıza çıkan, şaşırtıcı yeryüzü oluşumları milyonlarca kişiyi etrafına toparlamayı başarıyor. Bir ağaç ya da bir kaya bazen diğerlerinden çok farklı olabiliyor.

 VİDEOYU İZLE

1. Moeraki Boulders, Yeni Zelanda
Deniz kıyısındaki yuvarlak dev topları andıran Moeraki boulders yani Moeraki kayaları yeryüzünde görüp görebileceğiniz en sevimli oluşumlar. Kayalıklar sevimli gözükebilir ama oldukça ağırlar. En ağır kayalık 40 ton. Ortalama 3 metre boyundalar. Deniz çekildiğinde kayalıklar daha net bir şekilde görülüyor. Kimi zaman da deniz yükseliyor ve kayalıkları görmek zor bir hal alıyor.


2. Baobab Ağacı, Madagaskar
Doğu Afrika ülkesi Madagaskar'da çizgi filmlere ve masallara konu olan baobab ağaçlarını görebilirsiniz. Bu ağaçların gövdeleri çok geniş oluyor ve içine küçük odalar dahi yapılabiliyor. Boyu en fazla 9-10 metre olan bu ağaçların gövdesi 23 metreye ulaşabiliyor. Fıçı biçimindeki geniş gövdelerin üzerinde de ağacın dalları bulunuyor.


3. Antelop Kanyonu, Arizona
Arizona'nın dillere destan kanyonunu bilmeyen yoktur. İlk bakışta sahip olduğu ilginç renkler dikkatinizi çekecek. Antelop Kanyonu'nun erezyonlar sonucu oluştuğu, su baskınları sonrasında son halini aldığı söyleniyor. Navajo bölgesinde bulunan bu kanyon dünyanın en çok ziyaret edilen kanyonları sıralamasında daima ilk sırada yer alıyor. Doğa fotoğrafı çekenler için de bu kanyonun önemi çok büyük.


4. Arbol de Piedra, Bolivya
İsmi Türkçe taş ağaç anlamına geliyor. Arbol de piedra'yı gördüğünüzde ona çok uygun bir isme sahip olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Arbol de piedra, gerçekten de ilk bakışta bir ağacı andırıyor ancak o sahip olduğu şekillerle şaşırtan bir kaya. Bu kayanın kuvvetli rüzgarların etkisi sonucu oluştuğu söyleniyor.


5. Banyan Ağacı, Hindistan
Banyan ağacı size bugüne kadar gördüğünüz tüm ağaçları unutturacak bir görünüme sahip. Uzaktan baktığınızda bir orman gördüğünüzü düşünebilirsiniz ancak yaklaştıkça bu görüntüyü tek bir ağacın oluşturduğunu anlarsınız. Öyle bir ağaç düşünün ki, her dalı yere kök salıyor ve büyüyor. Korumalı bölgede bulunan ağacın 320 tane kalın, 3 bin tane ince gövdesi bulunuyor. Banyan ağacı, 7 bin kişinin rahatlıkla sığabileceği bir orman oluşturuyor. Halk önemli kararlar alacağı zaman bu ağacın çevresinde toplanıyor.


6. Hoba Göktaşı, Namibya
60 ton ağırlığındaki bu dev taş bugün dünyanın en büyük meteoru olma özelliğini koruyor. Göktaşı özel bir bölmede sergileniyor. Yaşının 200-400 milyon yıl arasında olduğu düşünülen göktaşının 80 bin yıl önce dünyaya düştüğü düşünülüyor. 1955 yılından bu yana ulusal anıt olarak kabul ediliyor


7. Dragon Ağacı, Socotra Adası
Adanın coğrafi izolasyonu ve kuraklığı bir araya gelerek enteresan bir bitki örtüsü oluşmasını sağlamış. Burada göreceğiniz en ilginç bitki örtüsü ise dragon tree yani ejderha ağacı. Garip görünüşlü bir şemsiyeyi andıran ağacın kırmızı öz suyunun, eski zamanlarda ejderha kanı olduğuna inanılıyormuş. Bu ağacı yakından görmek isteyenlerdenseniz, vakit kaybetmeden Yemen'in Sokotra Adası'na gidin.

Alıntı




Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.